Műtéti megoldások

ENDOVÉNÁS VISSZÉR MŰTÉT

Mi az endovénás abláció (EVLA/ERFA)?

Az endovénás ablációt több mint 15 éve kezdték használni az érsebészetben. A kifejezés nyersfordításban annyit tesz: vénán belüli beteg terület kiiktatása, Lézer/RF által termelt hő segítségével. Lényege, hogy a bőrön keresztül egy minimális tűszúrással behatolunk a kórosan tágult vénaszakaszba, melyet – a környező szövetek károsítása nélkül!- a Lézer/RF által termelt hővel elégetünk (koaguláluk) és ezzel kirekesztjük a keringésből.

A műtét feltételei

  • A páciens teljes szellemi és fizikai jólléte,
  • 2 hétnél nem régebbi negatív laboratóriumi,
  • EKG

A beavatkozáshoz elengedhetetlen, hogy meggyőződjünk arról, hogy a páciensnek semmilyen gyógyszer allergiája nincs- különös tekintettel a helyi érzéstelenítőkre.  Fontos hogy tájékoztasson minket, ha valamilyen véralvadási zavarban szenved, de a beavatkozás miatt nem kell elhagynia a gyógyszereit- még az alvadás gátlókat sem.

Nem végezhető el a műtét,

Ha a műtét előtti kivizsgálás olyan kóros laboratóriumi értékeket mutat, amelyek kivizsgálását a beavatkozás hátráltathatná. Ezek kivizsgálása után már nem ellenjavallt a műtét elvégzése.
A dohányzás fokozza a trombózisra való hajlamot: Ha a dohányzó páciens hormonkészítményt (orális fogamzásgátlók) szed, a trombózisra való esély négyszeresére nő.  Dohányzók esetében nagyobb a szövődmények valószínűsége is; erről a kockázatról a pacienseket részletesen tájékoztatjuk. Amennyiben dohányzó páciens kéri a beavatkozást, a fokozott rizikót beleegyező nyilatkozat aláírásával vállalnia kell.
Lezajlott mélyvénás trombózis esetén a mélyvénás hálózat állapota határozza meg a műtét elvégezhetőségét.

A műtét előkészületei

A műtétet megelőző nap könnyű vacsora után inni és dohányozni csak éjfélig megengedett.

ÉJFÉLTŐL ENNI, INNI, DOHÁNYOZNI, MÉG RÁGÓGUMIZNI IS TILOS! Ha ettől eltér, a műtét nem végezhető el! Rendszeresen szedett gyógyszerei szedéséről a műtétet megelőző időszakban az operáló orvossal történő egyeztetés során kap információt.
Amennyiben szükséges, gondoskodni kell a műtéti terület(ek) szőrtelenítéséről.
A páciens a szóbeli felvilágosítást követően a műtéti megbízást és beleegyező nyilatkozatot aláírja.

A műtéti kezelés menete

Az ERFA/EVLA kezelés az Egészségcentrum kezelő helyiségben történik. A műtétet Dr. Rozsos István érsebész végzi.

A beavatkozásnál egy aneszteziológus szakorvos (altatóorvos), valamint egy asszisztens is jelen lesz, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja az asszisztensi feladatokat is. Az asszisztens felkéri, hogy a kórosan tágult vénaszakasz körülötti területet tegye szabaddá, a területet fedő felsőruházatát vegye le. Amikor ez megtörténik, az érsebész álló helyzetben DUPLEX ultrahang vizsgálat során

megtervezi, hogy mely ereket szükséges kezelni és mely behatolási pontok a legmegfelelőbbek az Ön esetében. Ezt követően fel kell feküdnie a kezelőasztalra. Az ERFA/EVLA kezelést steril körülmények közt végezzük, a beavatkozás végzők is steril ruházatban és kesztyűben lesznek. A műtéti területet

antiszeptikus folyadékkal permetezi be (fertőtleníti le) az asszisztens, majd steril textíliával fedi a műtéti területet, a szúrások környékét. Fontos, hogy ezt a steril területet már nem szabad puszta kézzel érinteni, így a nagyobb mozgások kerülendők. Ha segítségre van szüksége, jelezze az asszisztensnek! A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt (ULTRACAINT) kap, majd bevezetik a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de ez a hatás beálltával hamar elmúlik. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat, fájdalmat az történő beavatkozás alatt várhatóan nem fog érezni. Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok együtt legalább egy órát tölt a kezelőhelyiségben. 

Lehetséges kockázatok:

Az endovénás lézeres abláció nagyon biztonságos eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak lehetséges szövődményei: Közvetlenül a műtét után feszülő fájdalom,de tartósabb fájdalom szinte alig fordul elő. Előfordulhat enyhe égési sérülés, ami a megfelelően megválasztott kezeléssel nyom nélkül gyógyul. Az esetek 0,1%-ban előfordulhat Paresthesia: Perifériás idegsérülés, azonban 6-12 hónap alatt ez magától regenerálódik.

Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés:

A műtőben felhelyezett kötést az orvos ellenőrzi a kórházi távozás előtt. A műtőből a pihenőhelységbe szállítják, ahol 1 óra múlva ihat, 2 óra múlva lábra állhat és amennyiben jól érzi magát 4 óra múlva távozhat az intézményünkből. A műtét napján felhelyezett fáslit/harisnyát a műtétet követő második reggelen veheti le. A műtéti bemeneti nyílásokat leragasztva zuhanyozhat is. Néhány napig szükség lehet fájdalomcsillapító szedésére, egyéni érzékenységtől függően.
Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést, kifejezetten nehéz súlyok emelését. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet. A mindennapi élet, a sport, tompa erőbehatás, magas nyomás /búvárkodás/, kis légnyomás /repülő, nagy magasság/ kárt már nem okozhat azonban a fokozatosság betartása mindenkinek javasolt.
Az orvos határozza meg a kompressziós kötés illetve harisnya viselésének időtartamát, egyéb gyógyszerek szükségességét, a kontroll időpontját. A kezelésekről való távolmaradás és az ebből adódó esetleges egészségromlás a beteg felelősségét terheli! A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenőrző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban.  Általánosságban elmondható- hogy a műtét után 2 héttel, majd fél év múlva azt követően pedig évente kötelező az ellenőrzésen való megjelenés.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni:

A műtét után fellépő láz, a végtag hirtelen megduzzadása, lüktető fájdalma, a seb váladékozása, esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

A beavatkozás várható eredménye:

  • Elsődleges célja a hemodinamikai (keringés fizikai- áramlási) károsodás kiiktatása, és a panaszok (oedéma, görcs,trombózis veszély, embólia) megszüntetése.
  • Másodlagos célja az esztétikai panaszokat okozó vénatágulatok eltüntetése
  • Harmadlagos célja pedig a pókháló varicositas területén lévő pangásos nyomás csökkentése, ami az eredményesebb scleroterápiát segíti.

A beavatkozás következményei:

Közvetlenül a műtét után feszülő fájdalom természetes, sőt az is előfordul, hogy a műtét utáni 5-6-ik napon jelentkezik a fájdalom, csomósodás, keményedés, ugyanis ekkorra kezd el hegesedni az ér. A műtéti területen kisebb nagyobb véraláfutások jelentkezhetnek, ezen kívül zsibbadás, érzéketlenség is természetes, ami később megszűnik.. A kompressziós kötéssel illetve kompressziós harisnyával az átmeneti keringési túlterhelés kompenzálható.

LÉZERES – MIKROHULLÁMÚ ARANYÉR MŰTÉT

A betegség leírása: Az aranyér egy megduzzadt vérköteg, ami a végbél alsó részén vagy a végbélnyílásnál található. Fő tünetei a vérzés, fájdalom, kitüremkedés, viszketés. Kialakulásának hajlamosító tényezői: öröklődés, terhesség, szülés, elhízás, mozgásszegény életmód,ülő munka, nehéz  helytelen táplálkozás.

Megjelenési formái: Az aranyerességnek négy fokozatát különböztetjük meg súlyosságuktól függően. I. (még nem dudorodik ki), II. (székelés közben dudorodik ki, de később visszahúzódik), III. (székelés közben dudorodik ki, de manuálisan visszatolható), IV. (mindig kitüremkedik, nem tolható vissza) stádium. A korai I.-es stádiumban konzervatív eszközök, étrendi változtatások, gyógyszer, lokális szerek alkalmazása panaszmentességet hozhat.

Mikor lehet szükség beavatkozásra?
Előrehaladottabb állapotban III.-IV. stádiumban és a legsúlyosabb esetekben már csak műtéti megoldás hagyományos, vagy Lézeres – mikrohullámú kezelés nyújthat segítséget.

A műtét feltételei

  • A páciens teljes szellemi és fizikai jólléte,
  • 2 hétnél nem régebbi negatív laboratóriumi,
  • EKG

A beavatkozáshoz elengedhetetlen, hogy meggyőződjünk arról, hogy a páciensnek semmilyen gyógyszer allergiája nincs- különös tekintettel a helyi érzéstelenítőkre.  Fontos hogy tájékoztasson minket, ha valamilyen véralvadási zavarban szenved, de a beavatkozás miatt nem kell elhagynia a gyógyszereit- még az alvadás gátlókat sem.
Nem végezhető el a műtét, Ha a műtét előtti kivizsgálás olyan kóros laboratóriumi értékeket mutat, amelyek kivizsgálását a beavatkozás hátráltathatná. Ezek kivizsgálása után már nem ellenjavallt a műtét elvégzése.

A műtét előkészületei
A műtétet megelőző nap könnyű ebéd után már csak folyadékot (levest,gyümölcslevet,teát,stb.) lehet fogyasztabu és dohányozni csak éjfélig megengedett.
ÉJFÉLTŐL ENNI, INNI, DOHÁNYOZNI, MÉG RÁGÓGUMIZNI IS TILOS! Ha ettől eltér, a műtét nem végezhető el! Rendszeresen szedett gyógyszerei szedéséről a műtétet megelőző időszakban az operáló orvossal történő egyeztetés során kap információt.
Amennyiben szükséges, gondoskodni kell a műtéti terület(ek) szőrtelenítéséről.
A páciens a szóbeli felvilágosítást követően a műtéti megbízást és beleegyező nyilatkozatot aláírja.

A műtéti kezelés menete

Az ERFA kezelés az Egészségcentrum kezelő helyiségben történik. A műtétet Dr. Rozsos István érsebész

végzi. A beavatkozásnál egy aneszteziológus szakorvos (altatóorvos), valamint egy asszisztens

is jelen lesz, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja az asszisztensi feladatokat is. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel elvégezhető, de bódításban javasoljuk.

A műtét során az aranyerek kijelölése után RF lándzsával a nodusokat coagulálják ezután gézt helyeznek fel. Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt legalább 15-30 percet tölt a kezelőhelyiségben.
A műtőből a pihenőhelységbe szállítják, ahol 1 óra múlva ihat, 2 óra múlva lábra állhat.

Műtét utáni kezelés, gyógyszerek, életmód otthon, orvosi ellenőrzés:
A műtét után egy óra elteltével lehet inni és amennyiben jól érzi magát 4 óra múlva távozhat az intézményünkből, akkor már könnyű étkezés engedélyezett.
A műtét során egy hosszabb géz tampon kerül felhelyezésre. Lehetőleg ezt csak a műtét másnapján az első székeléssel együtt távolítsa el.
A műtétet követő időszakban a táplálkozásnál arra ügyeljen, hogy mind a székrekedést, mind a hasmenést próbálja elkerülni. Ennek érdekében étkezésekhez ajánlott étkezési korpát szedni, valamint a folyadékpótlásra kifejezetten figyeljen oda.
Fájdalom esetén az Ön által már korábban is használt fájdalomcsillapítót alkalmazza bátran (cataflam, advil, panadol, algopyrin, stb.)
A felírt kúpot napi 2x (este és nappal) kell alkalmazni tisztálkodás után, amíg a műtéti terület fájdalmas- ez általában 1 hét.
Detralexet emelt dózisban a műtét másnapjától kell szednie. Első 4 napban napi 6 szemet, 5-7. napig napi 4 szemet kell bevenni.
A műtéti területet az ödéma és a lokális gyulladás miatt tisztálkodás után Betadinnal fertőtlenítse legalább 1 hétig.
Műtét utáni időszakban kímélő életmód javasolt, kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést, kifejezetten nehéz súlyok emelését. A beteg el tudja látni magát, mozgásképes marad és szellemi munkát is végezhet.
Az orvos határozza meg az egyéb gyógyszerek szükségességét, a kontroll időpontját. A kezelésekről való távolmaradás és az ebből adódó esetleges egészségromlás a beteg felelősségét terheli! A páciens az orvosi utasításokat betartja, kötelező ellenőrző vizsgálatokon megjelenik a kezelő orvos által meghatározott időpontokban.  Általánosságban elmondható- hogy a műtét után 2 héttel, majd fél év múlva azt követően pedig évente kötelező az ellenőrzésen való megjelenés.

A beavatkozás következményei:
Közvetlenül a műtét után feszülő fájdalom természetes, ezért a fájdalomcsillapítást azonnal megkezdjük. A műtéti terület beödémásodhat, ami a gyógyulási folyamat természetes része. Ezen kívül székelés után gyenge vérzés a műtét utáni 1-2 hétben előfordulhat.

Milyen tünetek észlelésekor kell azonnal a kezelőorvoshoz fordulni:
A műtét után fellépő láz, nagyfokú vérzés esetén azonnal fel kell keresni az operáló orvost.

Műtéti helyszínek és árak:

Komlói Egészségcentrum

7300 Komló, Majális tér 1.

ENDOVÉNÁS VISSZÉRMŰTÉT

Egy láb teljes műtéte esetén az ár:                                           540.000 Ft 

Két láb teljes műtéte esetén az ár:                                           620.000 Ft

Extrém alkati vagy strukturális állapot esetén 20%-os díjkorrekció

A műtéti ár minden esetben tartalmazza:

– Laseres/RF visszérműtét- teljes kezelése

– Altatás

– Megfigyelés, mely 4 óra

-A műtét utáni első kontrollt a megbeszélt időpontban

Lézeres – mikrohullámú aranyér műtét

A műtét összköltsége: 400.000 Ft

A műtéti ár minden esetben tartalmazza:

– Lézeres – mikrohullámú aranyér műtéti kezelés

– Altatás

– Megfigyelés 4 óra

-A műtét utáni első kontrollt a megbeszélt időpontban

Emineo Magánkórház

1016 Budapest, Hegyalja út 7-13.

ENDOVÉNÁS VISSZÉRMŰTÉT

Egy láb teljes műtéte esetén az ár:                                           610.000 Ft 

Két láb teljes műtéte esetén az ár:                                           690.000 Ft

Extrém alkati vagy strukturális állapot esetén 20%-os díjkorrekció

A műtéti ár minden esetben tartalmazza:

– Laseres/RF visszérműtét- teljes kezelése

– Altatás

– Megfigyelés, mely 4 óra

-A műtét utáni első kontrollt a megbeszélt időpontban

Lézeres – mikrohullámú aranyér műtét

A műtét összköltsége: 400.000 Ft

A műtéti ár minden esetben tartalmazza:

– Lézeres – mikrohullámú aranyér műtéti kezelés

– Altatás

– Megfigyelés 4 óra

-A műtét utáni első kontrollt a megbeszélt időpontban

Art Medic Esztétikai Központ

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet Fasor 107.

ENDOVÉNÁS VISSZÉRMŰTÉT

Egy láb teljes műtéte esetén az ár:                                          610.000 Ft 

Két láb teljes műtéte esetén az ár:                                          690.000 Ft

Extrém alkati vagy strukturális állapot esetén 20%-os díjkorrekció

A műtéti ár minden esetben tartalmazza:

– Laseres/RF visszérműtét- teljes kezelése

– Altatás

– Megfigyelés, mely 4 óra

-A műtét utáni első kontrollt a megbeszélt időpontban